Gespannen nek- en schouderspieren? Zo kom je er vanaf!

gespannen-nekspieren-schouders

Heb jij last van gespannen nekspieren en/of gespannen schouders en ben je op zoek naar de mogelijke oorzaken hiervan?

Of wil je graag weten hoe je hier vanaf komt en hoe je jouw schouders en nekspieren effectief kunt laten ontspannen?

In dat geval ben je niet de enige en ben je op deze pagina op de goede plek belandt!

We vertellen jou in dit artikel namelijk de meest voorkomende oorzaken van gespannen schouders en een gespannen nek, maar ook hoe je hier vanaf kunt komen!

Last van gespannen schouders en nekspieren?

Als je last hebt van gespannen spieren in de nek of in je schouders is dat erg vervelend. Je kunt hier namelijk enorm veel last van ervaren in het dagelijkse leven.

Vaak gaan de nek- en schouderklachten samen, maar het kan ook zo zijn dat je last hebt van schouderspieren die vastzitten, terwijl je van je nek geen last hebt, of vice versa.

Van dit soort klachten kun je enorm veel hinder ervaren tijdens allerlei bezigheden die veel mensen op dagelijkse basis uitvoeren.

Zo kan het je bijvoorbeeld hinderen tijdens het autorijden, tijdens het sporten of tijdens je werk.

Maar in veel gevallen heb je er zelfs last van op het moment dat je aan het ontspannen bent.

We geven je in dit artikel een aantal waardevolle tips die jou hopelijk van je gespannen nek en/of je gespannen schouders af gaan helpen, zodat je volledig klachtenvrij kunt ontspannen.

Symptomen van gespannen nekspieren en schouders

Hoe kom je er eigenlijk achter of je gespannen nekspieren hebt? Het logische antwoord is natuurlijk dat je dit ”vanzelf wel zult voelen”.

schouders-nek-ontspannen

Echter is het lang niet altijd zo logisch en veel mensen hebben er dan ook moeite mee om aan te voelen of ze nu daadwerkelijk een stijve nek hebben, stijve schouders hebben, of dat het gewoon wat spierpijn is.

De waarheid is dat de verschillen tussen vastzittende spieren en spierpijn vaak erg klein zijn, waardoor het dus lastig kan zijn om vast te stellen dat je te maken hebt met stijve spieren in de nek of schouders.

Hieronder vind je enkele symptomen die hierop zouden kunnen duiden. Let wel: deze symptomen zijn lang niet bij iedereen van toepassing.

Duizeligheid

Voornamelijk stijve nekspieren gaan vaak gepaard met duizeligheid. In sommige gevallen kan dit ook te maken hebben met vastzittende schouders.

Nu kan duizeligheid enorm veel oorzaken hebben en is het dus lastig vast te stellen of het daadwerkelijk te wijten is aan je vastzittende spieren.

Maar als jij én last van je schouders/nek hebt én je voelt je gedurende de dag regelmatig duizelig, dan is de kans groot dat het tijd voor je wordt om de spieren te gaan ontspannen.

Spierpijn in de nek en/of schouders

Heb je vaak spierpijn in je nek, of spierpijn in je schouders? Zonder dat je de dag daarvoor intensief hebt gesport?

Als je dit regelmatig ervaart dan is de kans aanwezig dat je vastzittende spieren hebt welke de pijn veroorzaken.

De spierpijn kan variëren van lichte spierpijn tot hevige spierpijn. Als jij momenteel kampt met lichte spierpijn is het zaak om tijdig actie te ondernemen, voordat het erger wordt.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

We hebben zojuist een aantal symptomen behandeld van stijve nekspieren en schouders.

Nu is het tijd om de meest voorkomende oorzaken toe te lichten. Wellicht herken jij jezelf al in één van de onderstaande oorzaken.

Als dit het geval is, dan weet je al direct waar (een deel) van het probleem zit en weet je dus wat je te doen staat.

Mocht je jezelf niet herkennen in een van de onderstaande oorzaken? Geen paniek, we geven je hierna namelijk nog een aantal goede tips om de gespannen nekspieren effectief te bestrijden.

Trapezius overbelast

De trapezius, ook wel bekend als de monnikskapspier is een spier die erg vaak vast kan gaan zitten.

Dit is de spier tussen je nek en schouders in. Het is officieel gezien onderdeel van je rugspier, hoewel het in de volksmond vaak als onderdeel van de schouders wordt beschouwd.

Wanneer iemand het heeft over ”de schouders masseren” wordt er dan ook eigenlijk meestal de trapezius bedoeld.

Een overbelaste trapezius kan meerdere oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • Een verkeerde slaaphouding
  • Het overmatig strekken van de armen (vaak te wijten aan verkeerde werkhouding)
  • Het lopen of zitten met het hoofd naar voren
  • Het lopen of zitten met opgetrokken schouders (komen we later op terug)

Te veel stilzitten (in een verkeerde houding)

Een zittend beroep is tegenwoordig niet heel ongewoon. Sterker nog: de meeste beroepen zijn tegenwoordig zittend.

Te veel stilzitten kan zorgen voor gespannen nekspieren en schouders, en al helemaal wanneer er ook nog eens in een verkeerde houding gewerkt wordt.

spierpijn-schouders

Stijve nekspieren zijn overigens niet de enige klachten die hier het gevolg van kunnen zijn.

Ook klachten en vastzittende spieren in de onderrug zijn vaak het gevolg van langdurig stilzitten en/of in een verkeerde houding zitten.

Wil je je nekspieren en schouders meer laten ontspannen? Zorg er dan voor dat je een betere houding aanneemt, door je schouders goed naar achter te houden en rechtop te zitten.

Dit zal bovendien ook nog eens resulteren voor een veel fittere en energiekere houding.

Wat tevens aanbevolen is, is om regelmatig op te staan en een stukje te wandelen, waarbij je je schouders en nek even rekt met bepaalde oefeningen.

Ontstaan tijdens het slapen

Vastzittende en gespannen nekspieren zijn vaak een oorzaak van een verkeerde houding tijdens het slapen.

De schouders zijn hier vaak minder de dupe van, maar kunnen hier in sommige gevallen ook slachtoffer van worden.

stijve-nek-slapen

Als jij op een hoog kussen slaapt, op je buik slaapt, of in een onnatuurlijke houding ligt tijdens je nachtrust, dan is de kans sterk aanwezig dat je hierdoor gespannen spieren hebt gekregen in je nek.

De oplossing? Slapen op je rug op een relatief plat kussen.

In het begin kan dit even wennen zijn en kan het lastig zijn om je slaapgewoonten te veranderen, maar op den duur zul je hier absoluut baat bij hebben.

Te veel stress

Een andere oorzaak die vaak wordt onderschat is overmatige stress. Deze oorzaak zou je kunnen zien als een regelrechte ”sluipmoordenaar” als het gaat om gespannen nekspieren en gespannen schouders.

Stress merk je vaak namelijk niet direct, echter worden de gevolgen er van na een tijdje wel degelijk merkbaar en vaak is het dan al te laat.

Herken jij bij jezelf enkele symptomen van stress? Bijvoorbeeld slecht slapen, spierpijn, opgejaagd gevoel, of snel geirriteerd zijn?

En ervaar je daarnaast ook vastzittende spieren, bijvoorbeeld in de nek, rug, of schouders?

Dan is de kans sterk aanwezig dat je te maken hebt met stress en dien je hier vanaf te komen.

Stress bestrijden is niet alleen aanbevolen om spierspanningen en triggerpoints op te lossen, het is ook sterk aanbevolen om je van stress te ontdoen om de kwaliteit van je leven te verhogen.

Aan het eind van dit artikel zullen we je een bonus tip geven over hoe je effectief stress kunt bestrijden.

Hoe kom je van een gespannen nek of gespannen schouders af?

Tot dusver hebben we het gehad over de symptomen en de mogelijke oorzaken.

Nu je de oorzaken weet kun je wellicht (een deel) van het probleem al effectief verhelpen.

Toch is het raadzaam om onderstaande tips nog even goed door te nemen. Met de onderstaande tips kun je jouw nek en schouders namelijk losmaken en eindelijk weer laten ontspannen.

1. Oefeningen om de nek en schouders los te maken

oefening-losmaken-nek-schouders

De eerste tip die we je graag willen meegeven is om je schouders en nek los te maken met oefeningen.

Doe deze oefeningen 1 á 2 keer per dag, bijvoorbeeld vóór en ná het werk. Of doe ze in je middagpauze.

Er zijn meerdere oefeningen die je kunt doen. Wij raden je de volgende simpele oefeningen aan:

2 Oefeningen om de nek los te maken:

  • De nek ronddraaien, maak een volledig rondje waarbij je met je kin je borstkas probeert aan te raken. Doe dit voor zo’n 30 seconden.
  • Houd beide handen achter je hoofd en zet met je nekspieren druk op je handen. Met je handen houd je je hoofd tegen. Doe dit ook voor zo’n 30 seconden.

2 Oefeningen om schouders los te maken:

  • Ga rechtop staan met beide armen gestrekt langs je lichaam en haal je schouders vervolgens op, alsof je een gebaar maakt dat je het niet weet. Houd die positie enkele tellen vast en laat je schouders vervolgens weer zakken.
  • Leg je rechterhand over je hoofd heen op je linkeroor, rek het hoofd vervolgens rustig naar rechts en duw tegelijkertijd met je linkerhand richting de grond toe. Je zult nu spanning voelen op je trapezius.

Dit zijn enkele oefeningen die makkelijk uit te voeren zijn en die weinig oefening vereisen. Naast deze oefeningen zijn er nog tal van andere.

Ook yoga poses zijn bijvoorbeeld enorm effectief gebleken om je nekspieren en schouders te ontspannen.

2. De spieren warm houden

Het is absoluut aangeraden om je spieren goed warm te houden indien deze gespannen zijn. De spieren zouden namelijk zomaar eens vast kunnen zitten door de kou.

Niet voor niets zijn stijve en vastzittende schouders en nekspieren een klacht die voornamelijk in de wintermaanden voorkomt.

Hoe je je spieren warm kunt houden? Door jezelf goed aan te kleden en bijvoorbeeld een sjaal om te doen wanneer je naar buiten gaat.

Ook is het verstandig om warm te douchen en daarbij de straal een minuut lang op je gespannen spieren te houden.

Verder zou je eventueel warmtepleisters kunnen gebruiken, dit biedt voor veel mensen een goede uitkomst en kan helpen om de spieren in je nek en schouders wat te laten ontspannen.

3. Tijgerbalsem of andere crèmes

Deze tip sluit deels aan op de bovenstaande tips. Door spiercrèmes op je gespannen spieren te smeren kunnen deze tot rust komen en in sommige gevallen ook warm gehouden worden.

Zo zorgt tijgerbalsem bijvoorbeeld voor het verwarmen van de spieren, maar daarnaast heb je nog tal van andere alternatieven.

Hier moet echter wel bij gezegd worden dat lang niet elke crème zal helpen en dat het ook nog eens sterk persoonsafhankelijk zal zijn of het al dan niet zal zorgen voor ontspanning in de nekspieren en schouders.

4. Meer bewegen

Als jij te maken hebt met vastzittende en gespannen spieren, dan is de kans aanwezig dat je te weinig beweegt en kun je dit soms oplossen door simpelweg wat meer te bewegen.

Als jij nu bijvoorbeeld niet of nauwelijks sport, of niet de wekelijkse aanbevolen beweging van minimaal 2,5 uur matig intensief sporten haalt, dan is de oplossing soms simpeler en dichterbij dan je denkt. Namelijk: meer gaan bewegen.

Je kunt allerlei bewegingsvormen doen, zoals bijvoorbeeld hardlopen, fitness of een andere sport.

5. Jezelf laten masseren

Een van de populairste en tevens meest voor de hand liggende methodes om je nekspieren te ontspannen is door jezelf te laten masseren.

Heb jij een partner, vriend of vriendin die goed kan masseren? Dan heb je geluk.

stijve-nek-masseren

Anders zou je nog altijd naar een massagepraktijk kunnen gaan, of een afspraak maken bij de fysiotherapeut.

Maar óók als je geen van bovenstaande opties ziet zitten kun je nog altijd jezelf masseren, waarover hieronder meer.

6. Jezelf masseren door middel van foamrollen

Foamrollen, het is een grote trend gebleken in de fitness wereld. In vrijwel elke sportschool ligt er tegenwoordig wel een foamroller waarmee je jouw triggerpoints zelf kunt masseren.

De foamroller is eigenlijk een hele simpele tool en het is ook makkelijk te gebruiken. Je legt het op de grond en je rolt er simpelweg overheen.

foamrollen

Nu zijn de nek en de schouders wel ietwat lastige spieren om te foamrollen, dus kun je je het beste voornamelijk op je trapezius focussen.

Maar het is ook zeer verstandig om de rest van je lichaam te masseren met de foamroller, aangezien triggerpoints in je gehele lichaam de oorzaak kunnen zijn van gespannen nekspieren of gespannen schouderspieren.

7. Massage gun

Nu we het toch over zelfmassage hebben, je kunt ook gebruik maken van een massage gun.

Deze tools bestaan nog niet eens zo heel lang, maar hebben hun effectiviteit ondertussen al ruimschoots bewezen.

massage-gun

Het is immers niet voor niets dat er zelfs steeds meer fysio’s en sportmasseurs gebruiks maken van de massage guns.

Deze kun jij zelf ook aanschaffen en jezelf masseren, of dit laten doen. De prijzen van deze tools variëren enorm. Het huidige aanbod kun je hier bekijken.

8. Meer ontspanning en stressvolle situaties ontlopen

Eerder in dit artikel hadden we het al over stress, wat een van de grootste boosdoeners is als het gaat om gespannen schouders, of andere gespannen spieren elders in het lichaam.

Als jij momenteel veel stress ervaart, dan kun je simpelweg proberen om zoveel mogelijk stressvolle situaties te ontlopen.

Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer te gaan ontspannen, of bepaalde personen of activiteiten te vermijden.

Je kunt natuurlijk ook gaan mediteren of aan yoga gaan doen, wat erg stress verlichtend werkt.

9. Opgetrokken schouders afleren

De opgetrokken schouders zijn ook een veelvoorkomende reden van een gespannen nek of gespannen schouders.

Dit gebeurt vaak zonder dat men het bewust doorheeft en het kan lastig zijn om het jezelf af te leren.

Dit komt uiteindelijk toch vooral neer op een stukje bewustwording. Vraag bijvoorbeeld eens iemand die veel bij je in de buurt is om op je schouders te letten, of zet een melding in de agenda van je telefoon.

Je zult merken dat je het na verloop van tijd zult gaan afleren om met opgetrokken schouders te lopen.

TIP: Stijve nek en schouders ontspannen met yoga

Tot slot willen we je graag een bonus tip meegeven. Dat is namelijk om je spieren laten ontspannen met yoga.

Er zijn binnen yoga enorm veel oefeningen waarbij het ontspannen van de spieren centraal staat.

Yoga werkt ontspannend voor het hele lichaam en dus ook voor je schouders en nekspieren.

Het is voordelig voor zowel je mentale als je fysieke gesteldheid. En het mooie is dat jij hier gewoon thuis mee kunt beginnen.

Volg bijvoorbeeld een een online yogales, of een cursus voor beginners. Hieronder kun je de beste cursus voor beginners bekijken:

Wil jij je spieren ontspannen en jezelf ontdoen van stress?

Klik dan op de knop hieronder om yoga stap voor stap te leren:

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *