Restorative Yoga: wat is het & wat zijn de voordelen?

Restorative yoga is een vorm van yoga waarmee je kunt herstellen. Twijfel je of dit wat is voor jou, of ben je gewoon benieuwd wat het precies inhoud?

Dan is ben je op deze pagina op ’t goede adres. Alles wat je moet weten over restorative yoga kun je namelijk hier vinden.

Wat is Restorative yoga?

restorative-yoga

Je hebt ongetwijfeld wel eens van yoga gehoord. Het is iets wat tegenwoordig populairder is dan ooit tevoren.

Maar yoga is maar een algemene naam. Als het om yoga gaat, dan is het namelijk zo dat er veel verschillende vormen van yoga zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan restorative yoga.

In dit artikel gaan we verder in op restorative yoga. Wat is het precies? Wat zijn de voordelen van restorative yoga en zijn er ook nadelen?

Daarnaast geven we nog informatie over hoe je het beste kunt beginnen met restorative yoga.

Herstellen met Restorative yoga

herstellende-yoga

Restorative yoga betekent letterlijk herstellende yoga. Met deze vorm van yoga wordt een beroep gedaan op het zelfherstellende vermogen van je lichaam.

Zoals je ongetwijfeld weet, is je lichaam een belangrijke factor om veel verschillende zaken automatisch te helen. De restorative yoga maakt daar dankbaar gebruik van en dat is natuurlijk zeer voordelig te noemen.

Met yoga denken veel mensen uiteraard aan verschillende bewegingen maken met je lichaam. Maar bij restorative yoga wordt de focus nadrukkelijk op de rust gelegd.

Het kan in veel situaties heel gunstig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een zeer drukke periode achter de rug hebt.

We leven immers in stressvolle tijden en dat kan flinke nawerkingen op je lichaam hebben. Maar ook als je moet herstellen van een blessure, komt het goed van pas.

Hieronder bespreken we nog meer voordelen die restorative yoga kan bieden.

Voor wie is Restorative yoga? (de voordelen)

Hierboven hebben we al enkele voordelen van deze vorm van yoga benoemd, maar uiteraard is er nog veel meer waar je aan kunt denken. Want wanneer is het nu ideaal om deze vorm van yoga te gaan bezigen?

Lees hieronder enkele voorbeelden van mensen die echt baat kunnen hebben bij deze vorm van yoga.

Chronische klachten

Mensen met chronische klachten zoals reuma kunnen baat hebben bij restorative yoga. Een punt van reuma is natuurlijk dat het chronisch is en dat het niet genezen kan worden.

Maar restorative yoga kan er wel voor zorgen dat de klachten aanzienlijk verminderd worden en dat is natuurlijk ook al heel wat waard.

Maar ook bij andere chronische klachten kan restorative yoga veel uitkomst bieden. Het punt is echter dat veel mensen het niet aandurven. Ze leggen zich neer bij de de chronische klachten met alle tragische gevolgen van dien.

Maar het is belangrijk om nooit bij de pakken neer te gaan zitten. Zelfs al heeft het maar een klein beetje effect, dan is dat natuurlijk altijd nog beter dan dat het helemaal geen effect heeft!

Iedereen met (te veel) stress

yoga

Ook voor mensen met stress kan restorative yoga echt een uitkomst bieden.

We leven immers in een prestatiemaatschappij waarbij er veel druk wordt gelegd op het gemiddelde individu.

Restorative yoga is dan de manier om heerlijk te ontspannen.

Het kan er dan voor zorgen dat je er weer een stuk beter uit komt. Dat je je weer aangenaam voelt in je eigen lichaam.

Veel mensen onderschatten namelijk dat psychische klachten er ook voor kunnen zorgen dat je te maken krijgt met fysieke klachten. Die twee zaken gaan doorgaans hand in hand met elkaar.

Al met al: ben je iemand die regelmatig last heeft van stress. Blijf er dan niet te lang in hangen, want de kans is vrij groot dat het dan alleen maar erger wordt.

Operatie achter de rug

In veel gevallen is helaas een operatie noodzakelijk om je lichaam weer op een goede manier aan de praat te krijgen.

Een nadeel is echter dat niet alleen een operatie vervelend is, maar dat dit er ook nog eens voor zorgt dat je daarna met fysieke ongemakken te maken krijgt.

Omwille van die reden is het dan ook aan te raden om restorative yoga te proberen. Dit zorgt er dan namelijk voor dat je veel minder te maken krijgt met de fysieke klachten.

De klachten kunnen dan namelijk worden verlicht en we begrijpen maar al te goed dat je daar wel baat bij hebt.

Je bent op leeftijd

Ben je al wat op leeftijd? Dan krijg je vaak ook te maken met verschillende klachten. Het is nu eenmaal een tragisch lot van leven op deze aarde.

Dat je ouder wordt en je lichaam er niet op vooruit gaat, maar dat je lichaam er juist op achteruit gaat.

Dat moet je als mens dan ook zien te accepteren. Maar misschien ben jij op leeftijd, maar wil je nog wel actief zijn.

Restorative yoga kan dan voor je werken. Reguliere yoga kan namelijk te pittig zijn, maar restorative yoga kan echt een uitkomst bieden.

Dus ben je al redelijk op leeftijd? Onderzoek dan eens of restorative yoga wat voor je is. Je kunt het altijd eens proberen en je zit nergens aan vast.

Moeite met ontspannen

Ben je het type dat het lastig vindt om zich te ontspannen? Zelf als je vrij bent? Heb je het gevoel dat je eigenlijk nooit tot rust komt?

Dat is natuurlijk vervelend, want je leeft maar één keer op deze wereld. En dan is het ook belangrijk om zoveel mogelijk te genieten!

Restorative yoga kan ervoor zorgen dat jij je veel ontspannener voelt. Zodat je echt kunt genieten van verschillende activiteiten.

De nadelen

Maar zijn er dan ook nadelen aan restorative yoga, vraag je je natuurlijk af.

In principe zijn er weinig nadelen te constateren. Het enige nadeel is dat het niet de meest actieve vorm van yoga is.

Ben jij fysieke nog krachtig en heb jij verder niet heel veel complicaties? In dat geval kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere vorm van yoga te gaan bezigen. Een meer actieve vorm, zoals bijvoorbeeld acro yoga.

Wat heb je ervoor nodig?

Om restorative yoga goed uit te kunnen voeren, kun je denken aan verschillende hulpmiddelen.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan handdoeken om het voor jezelf wat aangenamer te maken.

Maar ook dekentjes, bolsters en kussens zijn aan te bevelen. Voor meer informatie daaromtrent kun je natuurlijk altijd op internet kijken.

Daar vind jij alle informatie die je nodig hebt als het gaat om restorative yoga.

Hoe kun je beginnen met Restorative yoga?

Veel mensen vragen zich dan ook nog af: hoe kun je beginnen met restorative yoga.

In principe kun je gewoon zelf thuis beginnen. Als je in bezet bent van de juiste attributen dan kun je aan de slag.

restoratief-yoga

De vraag is echter of je het dan wel op een goede manier gaat uitvoeren. Daarvoor kun je natuurlijk gebruikmaken van het internet. Daar zijn verschillende filmpjes te vinden, alwaar wordt voorgedaan hoe het moet.

Lijkt je dit niks? Ergens in je buurt zijn er dan ongetwijfeld wel restorative yoga cursussen waar jij je voor kunt aanmelden.

Het is namelijk zeer populair tegenwoordig. Dan ontmoet je ook nog eens nieuwe mensen: ook hartstikke leuk uiteraard.

Restorative yoga: Slotwoord

Ik hoop je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over wat restorative yoga precies is, wat de voordelen er van zijn en wat je er voor nodig hebt.

Als je nog vragen hebt omtrent dit onderwerp, laat dan even een reactie achter onder dit artikel.

Meer lezen over yoga? Op Vrolijk Yoga vind je nog veel meer artikelen over yoga. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in een van de onderstaande artikelen:

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *