7 chakra’s – Een volledige en duidelijke uitleg

zeven-chakras

Ben je benieuwd naar de betekenis van de 7 chakra’s? Op deze pagina leggen we je uit waar de zeven chakra’s vandaan komen en wat elke chakra precies inhoudt.

De prachtig gekleurde mandala’s die de 7 chakra’s voorstellen, werden niet zomaar ontworpen omdat ze mooi ogen.

Het zijn unieke symbolen uit tantrische teksten die niet enkel de oneindigheid van het universum weergeven, maar ook de verbondenheid met alles wat er is.

De geometrische vormen van deze mandala’s beelden elk een bepaalde chakra of bron van levenskracht uit, die zich in het lichaam bevindt.

Aanvankelijk werd gedacht dat de oorsprong van deze afbeeldingen in India ligt omdat het woord ‘mandala’, cirkel betekent in Sanskriet.

Maar, verschillende bronnen spreken elkaar tegen. De eerste mandala’s doken op in het oude Egypte en zijn omliggende landen.

Wat zijn chakra’s?

De symbolen voor de 7 chakra’s vertegenwoordigen de spirituele reis van elk persoon die ze aanschouwt.

Ze staan voor de universele eenheid te midden van alle entiteiten in het universum en de persoonlijke behoefte om daarin een eigen plekje te vinden.

7-chakras

De symbolen en kleuren in elke chakra helpt de geest te bevrijden van negatieve gedachten en gevoelens.

Ze stellen ons in staat om balans te vinden en volledig te ontspannen. Het begrijpen en openstellen van de 7 chakra’s, tijdens het beoefenen van yoga, geeft een enorme boost aan je Kundalini, de oerenergie uit het universum die in elk levend wezen schuilt.

In dit systeem van 7 chakra’s wordt uitgegaan van het feit dat, elk van de volgende chakra’s die hoger op de wervelkolom liggen, verbonden worden door de prana.

Dit is het kanaal langs waar de vitale levensenergie op en neer stroomt door de shushumma of wervelkolom.

De betekenis van de 7 chakra’s uitgelicht

Hieronder vind je de zeven chakra’s, waarbij elke chakra uitvoerig is toegelicht:

1. De Wortel of Muladhara chakra

Ter hoogte van je stuitje zit de eerste chakra en geeft rechtstreeks verbinding met het element aarde.

Wanneer we het Sanskriete woord Muladhara ontleden weten we dat ‘mula’ staat voor wortel en, ‘adhara’ ondersteuning betekent.

Als eerste in de rij van de 7 chakra’s, wordt de wortelchakra beschouwd als de basis van de wervelkolom die dichtbij de coccygeale plexus zit. Dit de zenuwknoop die de ruggengraat verbindt met het lichaam.

Wanneer je in meditatiehouding zit met gekruiste benen, rust de basis van de ruggengraat op de grond.

Op deze manier ondersteunt de aarde jou als fysiek wezen en worden elektromagnetische frequenties via het bekken en de ruggengraat opgenomen.

Het symbool

eerste-chakra

In de roodkleurige mandala voor deze chakra, zie je een vierbladige lotus die staat voor het ontstaan van het menselijk bewustzijnsvermogen.

De betekenis van deze vier bladeren zijn; Manas Buddhi, Chitta en Ahamkara ofwel de geest, het intellect, het bewustzijn en het ego.

Het vierkant vertegenwoordigt het getal 4 en duidt op de fundamentele levensenergie, de stabiliteit en de onbuigzaamheid.

De vier hoeken zorgen voor een stabiele structuur waarop de aangrenzende chakra’s kunnen rusten. De omgekeerde driehoek herinnert aan de energie die vrij komt door aarding.

2. De Sacraalchakra of Svadhisthana

De tweede in de rij van de 7 chakra’s regelt onze relatie tot veranderingen. De betekenis van het woord ‘Svadhisthana’ is ‘Verblijfplaats van het Zelf’ en op die plaats zitten je diepste verlangens en creatief potentieel om de wereld mooier te maken.

De Sacraalchakra geeft verbinding met jouw seksualiteit, je creativiteit en het cultiveren van vreugde en overvloed in het leven.

Hij wordt ook verbonden met het element water dat staat voor stroming, beweging en temperament.

Het symbool

2e-chakra

Een oranje lotus met zes bloemblaadjes geeft deze chakra weer en worden gerelateerd aan eigenschappen die we moeten overwinnen om het Zelf te reinigen van jaloezie, woede, haat, verlangens en andere negatieve gevoelens.

De cirkel in deze mandala geeft de levenscyclus weer. De halve manen geven de chaos, de voortdurende beweging en veranderingen weer.

3. De Zonnevlecht of Manipura

Wanneer je weet dat ‘Mani’ juweel betekent en ‘Pura’ stad, dan is het duidelijk waar deze chakra voor staat.

De zonnevlecht is het oogverblindend mooie centrum van ons Zijn en het is de plek waar alle belangrijke besluiten worden genomen en verwezenlijkt.

De navelchakra, zoals de zonnevlecht ook vaak genoemd wordt, wekt de prana of levensenergie op.

Op fysiek vlak reguleert hij de spijsvertering en zorgt ervoor dat alle organen voorzien worden van brandstof.

Het is het centrum waar zelfvertrouwen, levenslust en motivatie zit wat ervoor zorgt dat je elke dag met goede moed tegemoet gaat.

Het symbool

manipura-symbool

Zoals de naam doet vermoeden, wordt de Zonnevlecht chakra, verbonden met het element vuur en de zon en heeft daarom een gele kleur.

Vuur staat voor kracht, energie en doorzettingsvermogen. De tien bloemblaadjes van de lotus in deze mandala staan voor de tien prana’s of belangrijke bronnen in ons leven die bestaan uit energie en trilling.

De omgekeerde driehoek geeft de energie weer van de onderste drie chakra’s die zich verenigen en opklimmen naar de hoger gelegen chakra’s.

4. De Hart- of Anahatachakra

Het element lucht wordt verbonden aan deze chakra en omhelst de liefde, relaties, verbindingen en mededogen.

Anahata betekent ‘los, ongeslagen’ en duidt op de stilte in onszelf en een allesomvattende universele liefde.

Wanneer we ons hier op concentreren, geven we minder aandacht aan dingen die ons verdeelt.

Wie deze chakra opent zal zich nooit eenzaam, geïsoleerd of kwaad voelen omdat hij het gemis niet bij iemand anders neerlegt.

Als je door oefening je hartchakra opent, maken al deze negatieve gevoelens plaats voor mededogen en liefdevolle handelingen.

Het symbool

anahatachakra-chakra

De groene lotus van de hartchakra heeft twaalf blaadjes en representeren de twaalf Goddelijke kenmerken die met het hart in verband worden gebracht; vrede, voorspoed, liefde, eenheid, begrip, inlevingsvermogen, verbondenheid, zuiverheid, klaarheid, mededogen, genade en minzaamheid.

Het hexagram, dat bestaat uit twee driehoeken, staan voor de vrouwelijke en mannelijke energie die zich vermengt.

5. De keelchakra of Vishuddha

De vijfde van de 7 chakra’s zit ter hoogte van de schildklier en het strottenhoofd.

Waar ‘Visha’ staat voor gif en onzuiverheden, betekent ‘suddhi’ het zuiveren.

Vishuddha kan dus vertaald worden als ‘onzuiverheden die gezuiverd worden’. De keelchakra wordt aangeduid als locatie voor een aantal zuiverende posities in het lichaam als spiritueel wezen.

Het symbool

keelchakra-vishuddha

Het element ether wordt met deze chakra geassocieerd en belichaamt communicatie, oprechtheid en loutering.

Hij wordt uitgebeeld met een blauwe lotus die zestien bloemblaadjes telt, de zestien klinkers die het Sanskriet rijk is.

Ze duiden op een luchtige manier van communiceren en dit is waarom een keelchakra die geblokkeerd is, je het vermogen tot communiceren beperkt.

De omgekeerde driehoek is het kanaal dat leidt naar de ziel en het bewustzijn waarin het hogere Zelf tot uitdrukking komt. De cirkel die in de driehoek rust, symboliseert de maan en hiermee de gelouterde geest.

6. De Ajna of derde oog chakra

Hier zit het centrum van de gravitatie of zwaartekracht, de wijsheid en de pijnappelklier die ontwaakt.

De betekenis van Ajna verwijst naar het hogere begrijpen en het bevattingsvermogen dat ons leidt in alles wat we ondernemen.

In het hindoeïsme zegt men dat het derde oog tussen de wenkbrauwen zit en zo een piramide vormt met de twee fysieke ogen. Hier zetelt de intuïtie en de plaats waar de ‘waarheid’ begrepen wordt.

Het symbool

anja-chakra-symbool

De indigo kleurige lotus, met slechts twee bloemblaadjes, representeren de dualiteit tussen het Zelf en de hogere machten.

In de omgekeerde driehoek vinden we de verbinding met het goddelijke en verlichtende inzichten.

7. De kruinchakra of sahasrara

De zevende van de 7 chakra’s verbindt ons met de spirituele energie van verlichting.

Hierin zit de bron van het ontwaken voor hogere machten en het besef dat we deel uitmaken van één groot universeel bewustzijnsveld.

Verlichting draait om het besef dat je enkel dat bewustzijnsveld bent en je er steeds klaar voor bent om je Zelf te openen voor de etherische goddelijkheid.

Het symbool

zevende-chakra

De betekenis van het woord ‘sahasrara’ is oneindigheid en wordt weergegeven in een paarse lotus die versierd is met duizenden witte bloemblaadjes.

Zij staan voor de verbintenis met de goddelijkheid en de eenheid met alles in het universum.

Deze mandala beeldt de overvloed en eeuwigheid uit van alle integrale verbindingen. De cirkel staat voor de volle maan die openheid en het ontwaken van de alwetende geest vertegenwoordigt.

De 7 chakra’s: ontdek jouw reis

We hopen dat je wat aan deze uitleg hebt gehad en dat we je hiermee voldoende geïformeerd hebben.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan horen we dat graag. Laat in dat geval even een reactie achter onder dit artikel!

Wil je de 7 chakra’s ontdekken middels bijzondere en effectieve yoga nidra technieken? Ervaar een diepere ontspanning zoals nooit tevoren!

Klik op de knop hieronder voor meer informatie:💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *