Hoge spierspanning tijdens slaap verminderen
Voer je zwaar lichamelijk werk uit, heb je veel stress of neem je vaak een onjuiste houding aan? Dit kunnen stuk voor stuk oorzaken van hoge spierspanning zijn.
Bij hoge spierspanning zijn je spieren niet meer in staat om zich te ontspannen. De spieren zijn voortdurend aangespannen, waardoor je meerdere klachten kunt krijgen:
- Pijn
- Moeilijk bewegen
- Klachten als je op bed ligt
- Stijfheid
- Spierkrampen
In dit artikel richten wij ons de derde genoemde klacht: de klachten als je op bed ligt. Als je op bed ligt, zouden je spieren normaal gesproken tot rust moeten komen.
Bij te hoge spierspanning blijven je spieren echter alsnog (deels) aangespannen. Dit voelt alles behalve prettig aan.
Wil je graag iets aan de hoge spierspanning tijdens je slaap doen? In dit artikel voorzien wij je van handige informatie en belangrijke tips.
Hoe ontstaat hoge spierspanning?
De oorzaak van hoge spierspanning is bij geen enkel persoon hetzelfde. Sommige mensen krijgen hier last van door stress, terwijl het bij andere mensen met een medische aandoening te maken heeft.
De meest voorkomende oorzaken hebben we voor je op een rijtje gezet
- Je bent in de overgang terecht gekomen
- Je hebt een schildklieraandoening
- Je lichaam is overbelast
- Je neemt langdurig een verkeerde houding
- Je hebt last van een angststoornis
- Je hebt last van een infectie
- Je krijgt last van spierspanning na een ongeluk
- Spierspanning kan een gevolg zijn van medicatie
Gespannen spieren in benen
Heb je regelmatig last van gespannen spieren in benen? Dan is dat een teken dat je last van hoge spierspanning hebt.
Zoals hierboven al gesteld, is hoge spierspanning ook tijdens de slaap goed te merken. Dit kan zelfs van grote invloed zijn op je nachtrust.
Zoals hierboven ook al aangegeven, kun je hoge spierspanning aan verschillende klachten merken. Inmiddels is ook duidelijk dat deze vorm van spierspanning tot spanningshoofdpijn kan leiden.
Verder kun je hier erg moe van worden en kan dit ook ten koste van je gemoedstoestand gaan.
Hoe kom je van spierspanning af?
Een belangrijke vraag is uiteraard hoe je van de hoge spierspanning af komt. Het is gelukkig op meerdere manieren mogelijk om de hoge spierspanning te verminderen.
Warm douchen of in een warm bad liggen
Eén van de opties die je hebt, is om lekker warm te douchen. Het warme water voelt rustgevend voor de spieren aan, waardoor de spieren al enigszins tot ontspanning komen.
Mocht er langdurig sprake van hoge spierspanning zijn, gaat deze oplossing je helaas niet verder helpen.
Massage
Je kunt je ook door een professionele masseur heerlijk laten masseren. Je spieren gaan hierdoor ontspannen, maar ook dit is van korte duur.
Een oplossing zou zijn om regelmatig naar de massagesalon toe te gaan, maar de kosten kunnen daarbij hoog oplopen.
Stretching
Eén van de beste opties die je hebt, is om met stretchoefeningen aan de slag te gaan. Als je bijvoorbeeld yoga oefeningen uitvoert, verminder je de spierspanning aanzienlijk.
Belangrijk hierbij is dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Mocht je hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken, kun je bijvoorbeeld yoga filmpjes via YouTube bekijken.
Ook is het mogelijk om je voor een yoga cursus aan te melden of om een yoga app te downloaden.
Bewegen
Als je last van gespannen (nek)spieren hebt, is bewegen niet altijd fijn. Tijdens het bewegen kun je bijvoorbeeld last van een tintelend gevoel krijgen.
Desondanks is het aan te raden om dagelijks in beweging te komen. Je bent actief bezig en je spieren hebben hierdoor mogelijkheden om zich te ontspannen.
Een ander voordeel is dat je tijdens het bewegen mogelijk zweet. Zweet is niks anders dan het afvoeren van afvalstoffen.
Met de afvoer van de afvalstoffen neemt ook de pijn en spanning in je spieren af.
Tot slot is het belangrijk dat je met frisse lucht in aanraking komt. Deze frisse lucht helpt je om te ontspannen, waardoor je spieren ook kunnen ontspannen.
Vitamine D
Sommige mensen die last van hoge spierspanning hebben, hebben een gebrek aan vitamine D.
Probeer dagelijks eventjes in het zonnetje te zitten. Met name in de zomerperiode is dit een prima oplossing om de hoge spierspanning te verminderen.
Gezond leven
Tot slot nog een algemene tip: leef zo gezond mogelijk.
Dit houdt in dat je gezond en gevarieerd moet eten en dat je voldoende water moet drinken. Laat alcohol en drugs ook zoveel mogelijk links liggen.
Verder is het advies om voldoende te bewegen. Heb je een kantoorbaan? Sta dan elk uur meerdere keren op.
Als je voortdurend zittend werk uitvoert, kan dit van grote invloed zijn op de spierspanning. Zéker als je op je bureaustoel verkeerd zit.
Wat zijn de mogelijke risico’s?
De risico’s van hoge spierspanning zijn aanzienlijk:
- Je kunt last van open (snij) wonden krijgen
- Je kunt pijn in je gehele lichaam krijgen
- Je kunt (plots) één of meerdere zwellingen krijgen
- Je kunt koorts krijgen
Merk je één van deze gevolgen op? Dan is het zaak om zo snel mogelijk contact met je huisarts op te nemen. De kans is hierbij groot dat je huisarts je direct doorverwijst naar het ziekenhuis.
Op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis voeren de dokteren meerdere onderzoeken uit. Een lichamelijk onderzoek geeft al vaak al voldoende duidelijkheid.
Ook krijg je de nodige vragen gesteld, bijvoorbeeld over de klachten die je hebt en over je leefstijl.
Helpt yoga om hoge spierspanning te verminderen?
Merk je een hoge spierspanning tijdens je slaap op? Dan merk je dit ongetwijfeld aan je nachtrust en ook aan de pijn in je lichaam.
Gelukkig is één van de beste opties voorhanden: yoga.
Met yoga kom je in een ontspanningsmodus terecht, waardoor je spieren zich kunnen ontspannen. Ook zorgen de verschillende yoga oefeningen ervoor dat je je spieren op de juiste manier uitstrekt.
Ondertussen is het ook zaak om zo gezond mogelijk te bewegen. Kom dagelijks in beweging, drink veel water en eet gezond. Klik hieronder voor de beste yoga cursussen:
0 reacties