Mindful yoga: Dé ultieme combi tussen Yoga & Mindfulness

Wil je met zowel yoga als mindfulness aan de slag gaan? Deze twee termen stonden langere tijd los van elkaar, maar worden nu op een geweldige manier met elkaar gecombineerd.

Volgens sommigen bieden yoga en mindfulness zelfs samen de ultieme combi.

Wat is mindful yoga precies? Op welk gebied verschilt mindful yoga van bijvoorbeeld power yoga en yang yoga? Wat zijn de voor- en nadelen van mindful yoga?

Hoe kun je met mindful yoga aan de slag gaan? En met wat voor yoga oefeningen ga je bij mindful yoga aan de slag?

Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is mindful yoga precies?

Yoga en mindfulness gaan perfect hand in hand met elkaar. Dit blijkt althans overduidelijk uit mindful yoga.

Bij deze vorm van yoga richt je je op je lichaam, je geest en je bewustheid. Deze drie zaken combineer je met elkaar, waardoor je van meerdere voordelen geniet.

Wat zijn de verschillen tussen mindfulness en yoga?

mindful yoga lessen

In de basis lijken mindfulness en yoga hetzelfde te zijn. Dat is allerminst het geval.

Bij mindfulness ligt de focus vooral op het onder controle krijgen van je gedachten. Je oefent invloed op je brein uit, waardoor je brein bijvoorbeeld tot rust komt. Ook kun je met mindfulness gericht stress tegengaan.

Bij yoga richt je je op het lichamelijke aspect, op het mentale aspect, op het spirituele aspect en op de ontwikkeling van deze drie aspecten.

Je kunt hierdoor eigenlijk stellen dat yoga een stuk verder gaat dan mindfulness. Beide zaken vullen elkaar echter perfect aan, waardoor mindful yoga steeds populairder wordt.

Hoe kun je met mindful yoga aan de slag gaan?

yoga_apps

Voordat je met mindful yoga aan de slag kunt gaan, moet je ‘mindful’ zijn. Dit betekent dat je volledig bewust moet zijn van je omgeving, van je emoties en van je acties.

Pas als je dit bent, kun je volledig opgaan in het heden. Het is dus zaak om eerst volledig in contact met jezelf te komen staan.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je een geschikte yoga app downloaden. Of je meldt je aan voor een mindful yoga cursus.

In een dergelijke app of cursus vind je de juiste mindful yoga oefeningen terug. Deze oefeningen richten zich dus op zowel mindfulness als op yoga. 

Wat voor oefeningen voer je uit bij mindfulness yoga?

yoga les mindfulness

Heb je al eens een yoga les gevolgd? Dan weet je ongetwijfeld al wat voor soorten oefeningen je allemaal uit moet voeren.

Bij mindfulness yoga gaat het eigenlijk om dezelfde soort oefeningen, maar deze oefeningen worden aangevuld met mindfulness oefeningen.

Dit zijn oefeningen waarmee je volledig tot rust komt en waarmee je afscheid van stress neemt.

Om wat voor oefeningen het precies gaat, is verschillend. Sommige oefeningen richten zich meer op yoga, terwijl je bij andere oefeningen meer met je ‘mind’ bezig bent.

Feit is dus dat je mind, geest en lichaam allemaal aan bod komen. De oefeningen zijn gevarieerd, zijn leuk om uit te voeren en zijn vaak ook echt uitdagend.

Dit komt puur doordat je met je gehele ‘jou’ aan de slag gaat.

Wat zijn de voordelen van mindful yoga?

Het is om meerdere redenen aan te raden om met mindful yoga aan de slag te gaan:

  • Je leert om je gedachten op een rij te zetten. In de huidige maatschappij hebben veel mensen het nodige aan hun hoofd. Door met mindful yoga aan de slag te gaan, leer je om je gedachten op een rij te zetten. Je krijgt hiermee meer rust in je brein, onder meer doordat je hoofd- en bijzaken beter van elkaar kunt scheiden.
  • Je leeft meer in het heden. Door met mindfulness yoga aan de slag te gaan, leer je om meer in het heden te leven. In plaats van dat je alleen maar met de toekomst of het verleden bezig bent, richt de focus juist op het nu-moment. Dit zorgt ervoor dat je je nú fijner, aangenamer en gelukkiger gaat voelen.
  • Je werkt aan je body en mind tegelijkertijd. Bij mindfulness yoga ligt de focus op zowel je body als op je mind. Je combineert deze elementen perfect met elkaar, waardoor je nog beter in je vel komt te zitten. Meerdere mensen die al met mindful yoga bezig zijn geweest, geven aan dat ze ook een stuk meer energie ervaren.
  • Je gaat gericht stress tegen. Ervaar je op dit moment (veel) stress in het leven? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen hebben hier last van, waarvoor het aan te raden is om met mindful yoga aan de slag te gaan. Met de combinatie van mindfulness en yoga ga je de stress namelijk perfect tegen.

Wat zijn de nadelen van mindful yoga?

Is het dan voor iedereen aan te raden om met mindful yoga aan de slag te gaan? Dat hangt heel erg af van onder meer wie je bent en wat je wilt.

Je moet bij deze vorm van yoga in ieder geval met twee aandachtspunten rekening houden:

  • Beperkt aanbod van yoga apps/cursussen. Op dit moment is mindfulness yoga nog niet heel groot. Het begint zeker steeds populairder te worden, maar er zijn nog niet al te veel apps of cursussen die zich hier volledig op richten.
  • Het moet vanuit jezelf komen. Met mindfulness en yoga kun je gericht aan jezelf werken, maar alles moet wel vanuit jezelf komen. Het is bij deze vorm van yoga niet zo dat alles je maar aan komt waaien, net zoals dat dit bij andere vormen van yoga niet het geval is. 

Voor wie is mindfulness yoga geschikt?

yoga en mindfulness

Wil je met zowel je lichaam als je brein aan de slag gaan? Dan kun je niet om mindfulness yoga heen.

Met deze vorm van yoga werk je echt gericht aan je hoofd en lichaam, waardoor je van meerdere gezondheidsvoordelen geniet. 

Vind je mindfulness normaal iets te zweverig? Dan is het alsnog aan te raden om mindfulness yoga eens uit te proberen. Bij deze vorm van yoga ervaar je al snel dat dit alles behalve zweverig is.

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *