Tantra Yoga: een uitdagende manier van bewegen

tantra-yoga

Tantra yoga wordt vaak direct geassocieerd met seks. Echter is het veel meer dan dat. Ik dit artikel lees je werkelijk alles wat je moet weten over deze uitdagende yogavorm.

Tantra yoga: samen met je partner

Vele mensen kennen yoga als een ultieme manier van ontspannen. Je hebt sessies die je alleen uit kunt voeren, waarbij je bij andere soorten yoga weer een partner nodig hebt.

Tantra yoga is een voorbeeld van een soort yoga die je hebt beste uit kunt voeren met een ander, maar het is ook mogelijk om deze alleen uit te voeren.

Alhoewel dit type yoga al vele jaren terug de geschiedenis in gaat, zijn er nu mensen die er pas bekend mee zijn geraakt. Dit type yoga kan worden beschreven als een moderne uitvoering van eeuwenoude Vedische rituelen.

Dit zijn rituelen die gebaseerd zijn op de Veda’s. Dit zijn een van de oudste en meest heilige Hindoegeschriften.

Het doel Tantra yoga is om je geest te bevrijden en te verruimen. Het gaat hier voornamelijk om spirituele groei en door de focus op jezelf te leggen.

In de moderne maatschappij zal energie op een hele snelle manier ontladen worden. Om dit tegen te gaan, kan je bij Tantra yoga de nadruk leggen op onorthodoxe methodes en daarnaast op het opbouwen van energieën.

Binnen de Tantra yoga zijn er ook invloeden van andere yogavormen terug te vinden, waaronder dat van Hatha en Kudalini.

Wat is Tantra Yoga precies?

Als je deze vorm van yoga opzoekt, dan zal je al snel uitkomen op wat erotisch getinte filmpjes.

Dit komt omdat het fysieke aspect erg belangrijk is binnen deze vorm van yoga, maar dat het alleen maar draait om seks is niet waar.

Het is wel zo dat Tantra yoga een bijdrage kan leveren aan je seksleven. De oorzaak hiervoor is omdat je een verbinding maakt met je eigen energie en je lichaam.

Eerlijk is eerlijk; seks hoort wel een heel klein beetje bij dit type yoga, maar er is één bepaalde tak binnen Tantra yoga die dit als specifiek onderdeel heeft. (Linkshandige Tantra)

Mentaal sterker worden

Volgens Tantra kan je, door middel van je eigen energie, dingen laten gebeuren.

Als je je geest zo sterk zou maken, dan zou het zelfs zo kunnen zijn dat je van alles kunt doorzien.

Zo kan je bijvoorbeeld je energie zo inzetten dat je alleen maar liefde voelt voor bepaalde mensen en dit ook op hen overbrengen en hen ermee overweldigen.

Je bereikt je Tantra door problemen niet uit de weg te gaan in het leven. Het is juist de bedoeling dat je obstakels aangaat en dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven.

Op die manier ben je in staat om tegenslagen aan te kunnen in het leven en deze te overleven.

Hoe meer overwinningen je boekt in het leven, des te sterker je spirituele en geestelijke groei zal zijn. En dat wordt Tantra genoemd.

Wat is de oorsprong van Tantra yoga?

Tantra yoga is ontstaan in de 4e eeuw. Dit was de tijd dat de eerste Boeddhistische en Hindoeïstische Tantrische teksten werden geschreven.

Het woord Tantra staat voor eenheid en goddelijke liefde. In die tijd was niet iedereen in staat om de geschriften te begrijpen.

Alleen mensen die bekend waren met het concept, konden ze begrijpen. Je had in die tijd natuurlijk ook geen internet waar je informatie op kon zoeken over wat het precies inhield. Je moest het echt leren van de meester. Zo werd het dus ook van meester op leerling doorgegeven.

Alleen zo vervaardigde je kennis over wat Tantra precies inhield. Het hoogtepunt van Tantra werd bereikt in de 11e en 12e eeuw toen het wijdverspreid werd beoefend in heel India.

In die tijd, maar ook volgens de theorieën die er nu gelden, kan je alleen je bevrijding vinden als je je niet overgeeft aan alcohol, drugs en seks. De yogi’s geloven wel dat er transcendentie ontstaat wanneer je intimiteit met jezelf en anderen viert.

Tantra was, in tegenstelling tot het Hindoeïsme, zonder al te veel strikte regels. In de 13e eeuw werden vele beoefenaars van Tantra uit de weg geruimd. Ook vele geschriften zijn hierbij verloren gegaan.

Op dat moment is Tantra minder publiekelijk geworden en meer ondergronds. Dit had allemaal te maken met de veiligheid van de beoefenaars.

Wat maakt Tantra yoga uniek?

yogapose-tantra

Als je aan yoga denkt, dan denk je wellicht aan ontspanning en aan het zitten in een lotushouding.

Yoga staat vaak bekend om het vinden van rust in lichaam en geest. Dat is niet zoveel verschillend met waar Tantra yoga voor staat, maar waarin Tantra yoga echt uniek is, is dat je te maken hebt met rituelen die voorgeschreven.

Daarnaast is het ook helemaal niet de bedoeling dat je stil zit. Integendeel zelfs. Door de juiste bewegingen te vinden en door de voorschriften goed te volgen, kun je jezelf vinden.

En daarbij mag het hoofddoel niet worden vergeten. Het is de bedoeling dat je obstakels in het leven aangaat en deze overwint.

Dit laatste maakt dit type yoga uniek, omdat je het feitelijk elke dag uit kan oefenen.

In het dagelijks leven heb je altijd te maken met obstakels die je kunt proberen te overwinnen. Ook het toevoegen van spirituele elementen onderscheidt dit type yoga met de andere typen yoga.

Wat kan je verwachten van Tantra yoga?

De meeste yogalessen binnen andere soorten yoga houden zich voornamelijk bezig met het aannemen van een goede houding en met de ademhaling om zo tot rust te komen.

Bij Tantra yogalessen kan het voorkomen dat je zelfs wat meekrijgt van de wetenschap van edelstenen, omdat ze een belangrijke rol spelen bij het welzijn van je lichaam en geest.

Ook komen astrologie, Ayurveda en kristallen aan bod in de Tantra yogasessies. Tijdens de lessen zal je ook te maken krijgen met pranayama.

Dit zijn ademhalingsoefeningen die ervoor zorgen dat je op een goede manier mediteert en tot rust komt. Vervolgens zul je ook leren met je sterke en zwakke punten om te gaan.

Ook komt er aan bod hoe je anderen aan kan raken en hoe je hier energie uit kan halen. Daarom is het wel zo verstandig om Tantra yoga eventueel met een partner te doen.

Wat heb je nodig bij Tantra yoga?

Bij Tantra yoga kun je dezelfde benodigdheden aanschaffen die je met andere yogalessen ook nodig hebt.

Je kunt hierbij denken aan een yoga mat, zodat je niet op de harde vloer je bewegingen hoeft te maken.

Daarnaast is een handdoek ook wel handig, omdat je nogal wat zult gaan zweten.

Goed zittende kleding, waarin je makkelijk kunt bewegen en waar je je lekker in voelt, is ook een echte must.

Daarnaast zijn er speciale yoga accessoires die je eventueel kan kopen, zoals bijvoorbeeld een yogariem of yogablok.

Deze kun je gebruiken als ondersteuning en om te voorkomen dat je blessures oploopt. Een bolster is een ander voorwerp dat je eventueel kan aanschaffen, ook dit kan jou beschermen tegen blessures en pijn.

Hoe kun je beginnen met Tantra yoga?

yoga-meerdere-personen

Je begint niet zomaar met een reguliere yogales. Ditzelfde geldt voor het beginnen met een Tantra yogales.

Het is belangrijk om je altijd goed in te laten lichten (of erover te lezen) voordat je begint.

Op deze manier weet je of dit type yoga iets voor je is. Niet alle typen yoga zijn voor iedereen geschikt. Sommige mensen hebben er meer behoefte aan om rustig in een bepaalde positie te zitten en op deze manier één met zichzelf te worden.

Anderen hebben er meer baat bij als ze lekker kunnen bewegen en op deze manier lichaam en geest in balans te brengen.

Met Tantra yoga ben je natuurlijk ook in beweging en daarnaast heb je ook momenten dat de bewegingen wat seksueel getint zijn.

Hier dien je op voorbereid te zijn. Als dit niks voor je is, dan is het ook niet wijs om aan tantra yogate beginnen.

Waarom is Tantra yoga goed voor je?

Tantra yoga is goed voor je omdat je leert om je angsten los te laten. Daarnaast hebben vele mensen ook last van emotionele blokkades.

Deze kunnen na de yoga sessies worden opgeheven. Als je naar je eigen leven kijkt, dan kunnen er momenten zijn dat je te maken hebt met schaamte, regels waar je het niet eens mee bent of verwachtingen die je van jezelf hebt of die anderen van jou hebben.

Dit kan veel stress met zich meebrengen. Daarnaast kan het dan ook voorkomen dat je niet altijd even optimaal functioneert als dat je wel zou willen.

Deze verwachtingen en vervelende levenservaringen kunnen een groot deel van je levensenergie wegnemen.

Hierdoor word je een minder gelukkig mens kom je misschien over bij anderen zoals je niet werkelijk bent.

Al je emoties weer op de goede plek

Daar kan Tantra yoga een uitstekende hulp bieden. Deze liefdevolle bulldozer zorgt ervoor dat al je emoties weer op de goede plek komen.

Je leert ook zaken van jezelf kennen die je voorheen niet voor mogelijk hield.

Door goed in balans te zijn met je lichaam je geest, krijg je de ruimte om jezelf te zijn en de liefde ook aan anderen door te geven.

Je krijgt je energie weer terug en daarnaast leer je ook anders met anderen om te gaan. Je krijgt meer rust en daarnaast is het ultieme doel dat je met Tantra yoga een gelukkiger mens op word.

Slotwoord

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit artikel en dat ik je hierbij voldoende heb geïnformeerd over Tantra yoga!

Heb je nog een vraag omtrent dit onderwerp, of wil je graag zelf je eigen ervaringen delen? Laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel!

Wil je meer lezen over yoga? Op Vrolijk Yoga zijn er meer dan genoeg blogs te vinden over allerlei verschillende yogavormen!

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in een van de onderstaande artikelen:

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *