Acro Yoga: Ontdek hier alles over deze yogavorm

acro-yoga

Acro yoga, het is één van de velen vormen die yoga kent. Op deze pagina kom je alles te weten over deze bijzondere vorm van yoga.

Lees dus snel verder en wie weet is dit wel wat voor jou!

Acro Yoga, wat is dat precies?

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, waaronder ook het steeds populairder wordende acro yoga.

Deze uitdagende vorm van ontspanning en verplaatsing is een leuke manier om het lichaam in nieuwe houdingen te bewegen. Acro yoga zorgt voor de aanmaak van adrenaline tijdens het uitvoeren van de acrobatische houdingen.

Acro yoga is een vorm die in samenwerkingsverband wordt uitgeoefend. Er worden geen gewone houdingen gemaakt met het lichaam, maar de focus wordt zowel op je eigen lichaam als dat van iemand anders gelegd.

Er wordt hierbij samengewerkt en een band van vertrouwen opgebouwd. Bij acro yoga worden speelse acrobatiek, fysieke yoga en contact gecombineerd om jou een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Wat houdt dit populaire, nieuwe concept precies in?

Bijzondere vorm van yoga

Acro yoga is geen gewone yoga en combineert het populaire concept met de eeuwenoude kunst van de acrobatiek om het lichaam in balans te brengen.

yoga-op-gras

Acro yoga combineert hierbij het spirituele van yoga en het speelse van acrobatiek. Tevens wordt er nog een derde beoefening aan deze vorm van yoga toegepast, wat de ultieme ontspanning is van de Thaise massage.

Je werkt bij acro yoga niet alleen en bent intensief met anderen samen bezig om in bepaalde houdingen te komen. Het wordt vaak beoefend met twee personen.

Wanneer er sprake is van twee mensen die acro yoga samen gaan doen, zijn er drie verschillende rollen te verdelen.

Dit zijn de “base”, “flyer” en “spotter”. De eerste twee functies brengen de yoga en acrobatiek samen en de laatste functie betreft iemand die assisteert bij de houdingen, maar hier niet aan deelneemt.

De “base” heeft als taak stabiliteit te verlenen in het proces. Vaak ligt deze persoon op zijn of haar rug op een ondergrond om de flyer op zijn handen en voeten te dragen.

Deze vliegt dan als het ware in de lucht. Voor deze functie is een sterke core (romp) en rug noodzakelijk. Als “flyer” word je opgetild om in dynamische posities te komen in een zwevende houding.

Het opbouwen van vertrouwen

Het is belangrijk om een band van vertrouwen op te bouwen als “base” en “flyer” om op de juiste manier in posities te komen.

Een acro yogasessie moet langzaam worden opgebouwd met eenvoudige houdingen en balansoefeningen.

acro-yoga-buiten

Wanneer je ver gevorderd bent, kun je als “flyer” bijvoorbeeld zelfs op één schouder balanceren op de voet van de “base”. Het vertrouwen is daarom een zeer belangrijk onderdeel van acro yoga.

Om wederzijds vertrouwen op een goede manier te kunnen opbouwen bij acro yoga kun je een sessie beginnen met rek- en strekoefeningen en het vormen van een plank als “flyer” op de handen en voeten van de “base”.

Tevens is de “bow” een fijne basishouding. Bij deze houding moeten de heupen van de “flyer” op de voeten van de “base” balanceren, waarbij de “flyer” zijn eigen voeten vastpakt.

De “bow” kan zowel met de heupen richting als van de grond af uitgevoerd worden.

Waar komt acro yoga vandaan?

Ongeveer zestien jaar geleden is acro yoga in het leven geroepen en het concept kent een school in Montreal (Canada) en één in California (Verenigde Staten).

Hierbij worden de disciplines van acrobatiek en yoga samengevoegd met een tint van de ontspannende elementen van de Thaise massage.

Houdingen van de acro yoga zien er spectaculair en professioneel uit. De acrobatiek is wat veel mensen aantrekt en zeker omdat veel houdingen eenvoudig te behalen zijn.

Door de tijd heen heeft de techniek zich uitgebreid van Canada en de VS naar Europa en ook in Nederland is acro yoga nu een populair concept.

Vooral jongeren en kinderen worden aangetrokken door de technieken van acro yoga en gaan aan de slag met de houdingen.

Het is dan ook een goede manier om verschillende groepen mensen iets over yoga te leren, maar de spiritualiteit hiervan te combineren met het speelse van acrobatiek.

Dit maakt de techniek leuk, uitdagend en ontspannend. Tevens zorgt het voor veel vertrouwen, vrijheid en een goede samenwerking.

Wat zijn de (positieve) effecten van acro yoga?

actobatische-yoga-houding

Het vertrouwen, de balans en de acrobatische, ontspannende technieken waarvan gebruik wordt gemaakt bij acro yoga zorgen voor een aantal interessante effecten.

Effecten op de “base”

De “base” vormt zoals zijn naam al zegt de basis voor de houdingen en geeft ondersteuning aan de “flyer” die omhoog wordt getild.

Hierbij geeft de “base” de “flyer” het gevoel van vertrouwen en veiligheid en zorgt voor de stabiliteit die nodig is om te kunnen vliegen in de lucht.

Communicatie is hierbij van belang en in deze ondersteunende positie is het belangrijk goed te luisteren en reageren op de signalen die de vlieger afgeeft.

Door deze positie te beheersen, kun je sterke armen, benen en een zeer krachtige core ontwikkelen.

Het effect op de “flyer”

De “flyer” balanceert in de lucht op de handen en voeten van de “base” en je moet hiervoor veel vertrouwen hebben in je partner.

Tevens moet er overgave zijn aan zijn of haar kracht en stabiliteit. De noodzaak voor evenwicht en balans versterken de spieren van een vlieger, maar geven ook veel rust en ontspanning, zoals de Thaise massage dat ook doet.

Spanningen in je rug kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden losgelaten.

Acro yoga werkt daarnaast nog dieper in op het bewustzijn van de vlieger. Het gevoel van zweven in de lucht zorgt ervoor dat het therapeutische krachten heeft.

Deze krachten omvatten het gevoel van vrijheid en een goede samenwerkingsband met de “base”.

Er wordt duidelijk gecommuniceerd en als “flyer” kun je ten alle tijden aangeven wat je nodig hebt, waar er meer steun vereist is of juist wanneer iets meer losgelaten kan worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen vergeleken met andere vormen van yoga?

acrobatische-yoga

Acro yoga is een uitdagende vorm van yoga, waarbij de speelse manieren van acrobatiek worden meegenomen om houdingen uitdagend te maken.

Dit zorgt ervoor dat er ook veel voordelen te beleven zijn aan de techniek ten opzichte van andere vormen.

Voordelen van acro yoga

1. De vrijheid van vliegen

Het gevoel te zweven in de lucht als een vogel geeft een heel sterk vrij gevoel.

Dit is iets wat mensen (onbewust) vaak missen in het dagelijks leven, waarbij we volgens een vast stramien te werk gaan om allerlei klusjes op tijd af te ronden.

Ben je geen vlieger? Dan is er voor jou juist de positie als basis op de grond.

2. De vriendschap of relatie krijgt een boost

Er is veel vertrouwen nodig bij acro yoga om tot de juiste balans te komen, waardoor eventuele angsten overwonnen moeten worden.

Het vertrouwen in je partner wordt daardoor alleen maar versterkt en de kracht van samenwerking ondersteund.

Het samenwerkingsverband wordt vergroot, in tegenstelling tot andere vormen van yoga, waarbij men vaak alleen houdingen aanneemt.

3. Je wordt sterk van acro yoga

Voor de basis is veel kracht nodig om iemand te kunnen laten vliegen, maar ook de vlieger traint al zijn of haar spieren heel erg tijdens het balanceren.

4. Je krijgt een betere focus

Concentratie is bij acro yoga erg belangrijk om niet uit de houding te vallen en jezelf of de ander te bezeren.

Balanceren is ook niet voor iedereen heel makkelijk, waardoor je goed gefocust moet zijn op wat je doet.

5. Vermindering van stress

Door de hoge concentratie en het enorme vertrouwen, wordt je stressniveau flink verlaagd.

Er is simpelweg geen tijd om aan andere dingen te denken of te piekeren tijdens acro yoga. Tevens zorgen de elementen van de Thaise massage voor ontspanning.

Zijn er nadelen van acro yoga?

Nadelen of gevaren van acro yoga zullen er niet zo snel zijn, behalve als je te snel wilt en niet op de juiste manier een houding aanneemt, zoals bij elke yoga wel het geval is.

De acrobatische houdingen kunnen niet voor iedereen geschikt zijn, waardoor een warming-up erg belangrijk is. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Misschien vind je dit ook leuk:

Categorieën: Yoga

0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *