Vinyasa Yoga: alles wat jij moet weten (Flow Yoga)
Vinyasa yoga (ook wel Flow yoga). wat is dat eigenlijk precies? De verscheidenheid aan yogastijlen is niet alleen voor beginners verwarrend.
Daarom is het zeker nuttig om in detail uit te leggen wat Vinyasa yoga zo bijzonder maakt, maar ook wat het gemeen heeft met andere yogastijlen.
Lees dus snel verder om erachter te komen!
- Vinyasa yoga of flow yoga staat ook voor “meditatie in beweging"
- Waar komt de term Vinyasa vandaan?
- De bijzondere kenmerken van Vinyasa yoga
- Vinyasa Yoga: Ujjayi ademhaling als het centrale element
- Vinyasa yoga: effecten en de betekenis van energie
- Wat verenigt alle yogastijlen?
- Vinyasa yoga: Past het bij jou?
- Samengevat
- Tot slot
Vinyasa yoga of flow yoga staat ook voor “meditatie in beweging”
Vinyasa Yoga (zoals Power Yoga en Jivamukti Yoga) is een vorm van yoga die ons, vooral westerse denkers en twijfelaars, in staat stelt een benadering van yoga te vinden.
In vinyasa yoga staat de beoefening van houdingen (Asanas) op de voorgrond. Bij flow yoga worden technieken als Satsang, meditatie en Pranayama bewust tot een minimum beperkt.
De uitleg is simpel: de toegang is je lichaam. Je kunt je fysieke “lichaamsschelp” zien en aanraken.
Van hieruit herwin je geleidelijk aan je lichaam als een tempel van de ziel en merk je de sterke verbinding met de staat van je geest op.
Een observatie die je zal begeleiden in je yogapraktijk, die je zal leren om bewust en welwillend vinyasa yoga te beoefenen.
Waar komt de term Vinyasa vandaan?
Vaak ontstaat er een zekere verwarring rond de term “vinyasa”, daarom wordt die hier kort toegelicht. Alleen zo kun je begrijpen wat flow yoga is.
Letterlijk vertaald uit het Sanskriet, is het woord vinyasa een combinatie van “nyasa” wat betekent “leggen, zetten, plaatsen” en “vi” wat vertaald kan worden als “op een bepaalde manier”.
In verschillende contexten wordt vinyasa echter iets anders gebruikt. Aan de ene kant betekent vinyasa de overgang van de ene asana naar de andere.
Vooral wanneer de volgorde van de asana’s vastligt, zoals in ashtanga yoga. Aan de andere kant beschrijft vinyasa ook een speciale stijl van yoga, waarbij de bewegingen synchroon met de adem worden uitgevoerd.
De bijzondere kenmerken van Vinyasa yoga
Ben je benieuwd waarin Vinyasa yoga zich nou écht onderscheid en wat deze vorm van yoga daadwerkelijk zo bijzonder maakt?
Hieronder gaan we het hebben over de kenmerken van deze bijzondere vorm van yoga:
Adem synchroon tijdens flow yoga
De echte specialiteit van vinyasa yoga is de vloeiende verbinding tussen beweging en adem.
Flow yoga vraagt oefening. Het leren houdt eigenlijk nooit op. In vinyasa yoga worden je bewegingen gesynchroniseerd met een gecontroleerde ademhalingstechniek.
Het basisidee is dat je beweging je ademhaling volgt en niet andersom. Misschien merk je in het begin dat het nogal uitdagend is om je aandacht op je ademhaling te richten en de beweging te laten komen.
Dit kan vooral in het begin dat je flow yoga beoefent worden ervaren en geoefend met eenvoudige bewegingen zoals “Cat-Cow” of door je armen op te heffen en te laten zakken.
Je inademing en uitademing wordt een bewust en niet automatisch proces. Na verloop van tijd leer je je adem te reguleren, d.w.z. de lengte van je ademhaling aan te passen, zodat deze over de duur van de beweging plaatsvindt.
Neem de tijd, en wanhoop nooit als het aanvankelijk mislukt. Het is namelijk magisch wanneer je ademhaling de brug vormt tussen lichaam en geest.
Observeer hoe je ademhaling je beweging bevordert (bijvoorbeeld met uitademing in de voorwaartse buiging).
Dansachtige volgorde van de bewegingen
Vinyasa yogalessen bestaan niet alleen uit enkelvoudige asana’s, ze zijn eerder verbonden door overgangen.
Net als bij de natuurlijke beweging zijn alle elementen en bewegingen met elkaar verbonden en vloeit het in elkaar over.
Er is geen begin en geen echt einde. In vinyasa yoga ligt je focus niet alleen op het beoefenen van enkelvoudige houdingen, maar besteed je evenveel aandacht aan de verbindingen.
We zijn zo geconditioneerd in de wereld van vandaag dat het erom gaat een doel te bereiken.
Velen zijn vergeten het moment te waarderen waarop we op weg zijn naar ons doel. Een patroon dat je misschien ook kent van je yogabeoefening.
Herkenning is belangrijk om te leren op de mat in een beschermde ruimte. Breng je aandacht terug in het hier-en-nu op een welwillende manier.
Natuurlijk zijn er overgangen die makkelijk te maken zijn, maar er zijn ook andere.
Een mooi voorbeeld is het plaatsen van de voet bij de neerkijkende hond (oefening), naar voren geleid tussen de handen, om bij de diepe lunge te komen.
Een verbinding die zeker wat meer oefening nodig heeft dan het heffen van de armen.
Als je al vinyasa yoga beoefent, let dan bewust alleen op de verbindingen en observeer hoe de kwaliteit van je beoefening verandert.
Onbeperkte creativiteit
Als je je snel verveelt, is vinyasa yoga precies goed voor je.
Er zijn geen grenzen aan je creativiteit, dus je krijgt altijd nieuwe impulsen om het onbekende met het bekende te combineren.
Er is dus geen vaste volgorde, zoals in ashtanga yoga.
Vinyasa Yoga: Ujjayi ademhaling als het centrale element
Om de kloof tussen lichaam en geest te overbruggen, gebruikt vinyasa yoga een specifieke ademhalingstechniek, de Ujjayi ademhaling.
Het wordt ook wel oceaanademhaling genoemd, omdat het ons doet denken aan het geluid van de zee.
Het geluid helpt je om de adem te gebruiken als een ankerpunt, draagt je door je vinyasa-klasse en versterkt het effect van “meditatie in beweging”, omdat het je beschermt tegen afleiding en gebrek aan concentratie.
Alleen dan kan het volledige effect op je lichaam en geest zich ontvouwen. Alleen dan is het echt yoga.
En dit is precies waar het bij vinyasa yoga om gaat, de constante uitdaging om op te merken of je gedragen wordt door de adem en zo niet, om je focus steeds weer terug te brengen naar de adem met engelengeduld.
Neem je adem bij de hand en begeleidt elke ademhaling, inademing en uitademing als een kind dat je bij de hand houdt op een achtbaan. Van begin tot eind.
Vinyasa yoga: effecten en de betekenis van energie
Energie wordt in de yoga prana genoemd. Praktisch betekent dit de energie van alle leven.
Zonder prana kan er niets bestaan. Alles om je heen is energie, jij bent energie.
Een punt dat in het begin natuurlijk een beetje moeilijk voor te stellen is, maar dat met de tijd steeds meer opvalt.
Je neemt levensenergie op via voedsel en water, maar vooral via je ademhaling. Een reden waarom de ademhaling zo centraal staat in vinyasa yoga.
Vinyasa yoga is energiewerk en schept een diepe, zuiverende warmte Als je regelmatig vinyasa yoga oefent, profiteer je op alle niveaus:
- Energieopslagsysteem wordt opgeladen
- Fysieke en emotionele blokkades worden opgeheven
- Je voelt je wakker en geconcentreerd
- Je spieren zijn sterk en los tegelijk
- Ruggengraat, de levenslijn, is sterk en flexibel
- Interne organen zijn ontgift en gezond
- Je geest is ontspannen en je hart is breed
Op een gegeven moment kun je een gevoel van innerlijke rust voelen, wat je meer en meer naar jezelf leidt.
Verwacht niets, oefen vol toewijding en geduld tot de lange reis je leidt naar de aanvaarding van jezelf.
Wat verenigt alle yogastijlen?
Yoga is een van de oudste systemen voor de persoonlijke ontwikkeling van een persoon.
Oorspronkelijk ging het erom het diepe begrip van onze menselijke natuur te gebruiken om in harmonie met onszelf te leven en ook met onze omgeving.
Dat betekent: om lichaam, geest en ziel te verenigen.
Nog ouder is de volgende visie: de yogi’s zagen hun lichaam als een voertuig, hun geest als een gids en hun ziel als een menselijke identiteit.
Stel je voor dat drie krachten: actie, gevoel en intelligentie, je voertuig trekken. Om een evenwicht tussen de krachten te scheppen kan yoga je helpen.
Dit is de essentie van yoga. Nu is het alleen nog een kwestie van uitzoeken of vinyasa yoga misschien wel dé stijl van yoga kan zijn die je hierin het beste ondersteunt.
Vinyasa yoga: Past het bij jou?
Vinyasa yoga past bij je als je wilt zweten tijdens de yoga en klaar bent om je te concentreren, moeite te doen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen praktijk.
Aan de ene kant betekent het dat je je er mee moet bezighouden, maar aan de andere kant betekent het ook dat je je grenzen kent en weet wanneer iets niet voor jou is, of wanneer het tijd is om te vertragen.
Zoals bij alle nieuwe zaken is het zinvol om naar een beginnersles te gaan om te zien hoe het allemaal in zijn werk gaat.
In principe is het goed om de basis yoga-oefeningen te kennen voordat je overgaat naar snellere lessen.
In het begin zou je je overweldigd kunnen voelen en denken: “Hoe werkt het? Hoe kan ik dit allemaal tegelijk doen? En hoe kan ik dat zo snel doen?”
Dan verlies je het plezier en is geconcentreerde yoga nauwelijks mogelijk. Natuurlijk komt elke yogi af en toe in deze situatie terecht, maar niet voor een heel uur. Als je dat merkt: Doe het rustig aan.
In principe is het aangeraden om vinyasa yoga te beoefenen onder begeleiding van een leraar.
Als je het uitgangspunt eenmaal hebt geïnternaliseerd, kun je oefenen waar en wanneer je wilt..
Samengevat
Dat was nog eens even een boel informatie! Voor het geval je er nog even van moet bijkomen, vind je hieronder de belangrijkste punten om mee te nemen uit dit artikel:
- Vinyasa yoga betekent dat de yoga-oefeningen je adem volgen
- Yogabewegingen vloeien vloeiend in elkaar over
- Veranderingen of intensivering van de oefeningen zijn gebaseerd op het ritme
- Vinyasa yoga is minder een vorm van gewone yoga, maar asthanga en hatha yoga kunnen in vinyasa worden beoefend.
Tot slot
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd over Vinyasa yoga.
Mocht je hier nog een vraag of onduidelijkheid over hebben, laat dan even een reactie achter onder dit artikel.
Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.
Als je meer wilt weten over yoga en alles wat hier bij komt kijken, neem dan eens een kijkje op onze site voor nog véél meer leuke blogs.
Misschien vind je dit ook interessant:
0 reacties